RECEPT VAN DE MAAND

Lamskoteletten, andijviestamppot, kletskop van kaas met rode peper en muntsaus

Voor 10 personen

30 lamskoteletjes
200 gr Japans broodkruim (panko)

100 gr bloem
2 eieren
peper en zout

 

Benodigd voor de stamppot:

1,5 kg aardappelen
150 gr boter
10 cl volle melk
400 gr fijngesneden rauwe andijvie
2 eieren
1 el mosterd
peper en zout

 

Benodigd voor de kletskoppen:

300 gr geraspte kaas, bv provolone
1 rode peper
bakpapier

Benodigd voor de muntsaus:

6 eetlepels fijngesneden verse munt

2 theelepels suiker

2 eetlepels olijfolie

snufje zout

3 eetlepels droge sherryazijn of witte wijnazijn

 

Klik hier om het recept op pdf formaat te bekijken en/of te printen.

 

 

Bereiding van de lamskoteletten:

Controleer de koteletten op splintertjes of scherpe stukjes bot. Bestrooi de koteletjes met peper en zout en haal deze door de bloem, eiwit en broodkruim. Laat minimaal een uur drogen in de koelkast. Bak ze vlak voor de presentatie in matig hete boter tot ze goudbruin en krokant zijn en laat ze 5 minuten rusten. Niet afdekken en niet op elkaar!

 

Bereiding van de puree:

Kook de aardappels gaar, laat ze goed droogstomen, stamp ze fijn en maak er een mooie gladde massa van door er boter, ei en warme melk doorheen te roeren. Meng de andijvie met een spatel door de warme puree. Breng de puree op smaak met mosterd en peper en zout.

 

Bereiding van de kletskoppen:

Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden. Snijd de rode peper ragfijn. Roer dit door de geraspte kaas en maak er kleine bolletjes van op een bakplaat met bakpapier. Bak ze kort af totdat de kaas gesmolten is. Laat afkoelen en hal deze van de bakplaat af.

 

Bereiding van de muntsaus:

Meng alle ingrediënten en pureer met een staafmixer. Roer nog 2 eetlepels heet water erdoor

Laat de saus 30 minuten rusten om door te trekken.

 

Presentatie:

Zet een steker in het midden van het bord en vul deze met stamppot. Zet hier drie koteletten tegenaan. Garneer de saus ernaast door een lepel saus er omheen te draperen. Garneer af met een kletskop rechtop in de stamppot.

 

Heerlijk met een glas Pipoli Aglianico, liefst uit een karaf.

Eet smakelijk, Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.