Voor 6 personen
Skrei is kabeljauw die aan het trekken is om bij de Lofoten; een eilandengroep in de Noorse zee, die ligt boven de Noordzee; te gaan paaien. Door de trek door het ijskoude water is het vlees van de kabljauw spierwit en veel steviger als bij de “gewone” kabeljauw. Skrei is verkrijgbaar bij de betere vishandel van januari tot april. In Noorwegen drinkt men rode wijn bij hun Skrei, dat gaan wij ook doen, een gekoelde Seda Monastrell. De Noren eten de vis gepocheerd, op de saus.
Paprikasaus:
Snij de groente fijn, blokje van 5 mm. Snij de knoflook ook fijn. Bak in deze volgorde de groente aan: uit en knoflook; prei; selderij; paprika. Steeds tussen door even aanbakken. Nu de paprikapoeder erdoor en weer even aanbakken. Dan de ketchup erbij en weer even roeren. Daarna de bloem erbij en goed roeren. Als het geheel loslaat van de bodem, afblussen met de wijn en de bouillon erbij, in gedeeltes en steeds roeren, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng dan op smaak met peper en zout. Zet weg voor later. Tip: als je deze saus een dag eerder maakt, zal hij voller van smaak worden.
Voor de pasta:
Kook de pasta beetgaar in ruim zout water. Na het afgieten een klontje boter erbij en even goed doorroeren. Daarna meteen serveren.
Doperwten:
Kook de erwten beetgaar in zout water. Giet af en voeg wat boter toe, meteen wat komijn naar smaak. Hussel even door.
De Skrei:
Bestrooi de vis met peper en zout. Kies je ervoor om de vis te pocheren, dan leg je hem op de saus. Wil je geen gepocheerde vis maar gebakken, dan het volgende: Bak in hete olijfolie op de huid, draai halverwege voorzichtig even om. Let op: niet te lang bakken, dan droogt de vis uit.
Presentatie:
Schep wat pasta op een bord. Daarop wat saus, dan wat doperwten eromheen en als laatste de Skrei. Bestrooi eventueel met wat gedroogde uitjes.
Schenk de Seda Monastell er uit de koelkast bij.