Kabeljauw, amandel, asperge, radijs, aardbei en witlof

 Voor 4 personen

 Voor de kabeljauw:

  • 600 gr kabeljauw
  • 2 eieren
  • 400 gr amandelmeel
  • olijfolie of arachideolie
  • peper en zout

Snijd de vis in vier gelijke stukken. Bestrooi met peper en zout. Klop de eieren los met wat zout en een beetje water. Het water zorgt ervoor dat de eidooier makkelijker met het eiwit vermengt. Doe het amandelmeel in een ruime kom. Haal de kabeljauw door het ei en daarna door het amandelmeel. Laat een paar uur indrogen, onafgedekt in de koelkast. Bak de vis in de hete olie om en om en laat even liggen in aluminiumfolie.

Voor de salade:

  • 2 stronken witlof
  • 1 bos radijs
  • 200 gr aardbeien
  • 1 ui
  • 4 flinke asperges
  • potje cornichons
  • 4 eieren

Schil de asperges en stoom ze kort beetgaar. Kook de eieren hard en laat ze schrikken met koud stromend water. Snijd de aardbeien, cornichons en radijs in vieren. Snijd de ui ragfijn. Haal van de witlof de buitenste bladen af. U heeft dan schuitjes waar de radijs etc. in kan. Leg de witlof schuitjes in stervorm op een bord. Vul de schuitjes met de diverse garnituren. Leg een gekookt ei in het midden.

 Voor de dressing;

  • 5 el mayonaise
  • 2 el sinaasappelmarmelade of sinaasappeltopping

Meng alles goed door elkaar en laat minimaal een uur staan. Als u de dressing wat pittiger wilt maken kunt u er een mespunt cayennepeper aan toevoegen.

Serveer de vis met schijven sinaasappel en gehakte peterselie. Als aardappel garnituur gratinee of friet.

Snijd de kipfilets in 4 stukken. Bestrooi met de kruiden, gember, peper en zout. Hussel door elkaar en laat een half uur staan. Snijd de ui, paprika, wortel, prei en knolselderij in gelijke blokjes of reepjes. Rasp de zeste van de sinaasappel, dat is het oranje deel van de schil, en vang op. Pers de sinaasappels uit en bewaar het sap. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan. Bak de kip mooi bruin aan en leg op een schaal apart. Bak de ui aan, daarna de knolselderij, wortel, paprika en prei, roer steeds even door. Voeg dan de bouillonblokjes toe en blus het geheel af met het sinaasappelsap. Roer even door en voeg dan de kokosmelk toe. Laat dit 10 minuten pruttelen. Proef het af en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de ongekookte rijst toe en laat zachtjes pruttelen voor 15 minuten, roer af en toe door. Daarna de stukken kip erbij en weer doorroeren. Dan nog 10 minuten laten staan. Proef even of de rijst gaar is. Bak intussen een spiegelei en serveer het met gedroogde uitjes.

 Dit gerecht met oosterse invloeden is echt heerlijk met een koel glas Paul Mas Chardonnay uit de Classique serie. Als je het geduld hebt om het een dag te laten staan, is het heerlijk met een glas gekoelde Paul Mas Merlot uit de Classique serie.

 Laten deze wijnen nu wijn van de maand zijn!