Logo Wijnhuis Rhoon
Bestelde voorraad artikelen worden binnen 3 dagen verzonden.
Home > Recept van de maand december 2024

Bladerdeeg, gehakt, mousse van gerookte knolselderij

Voor 4 personen

Voor het gehakt:

  • 500 gr. lamsgehakt;
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 el. gehakte peterselie
  • 1 tl. Gehakte oregano
  • 2 flinke tenen knoflook, gehakt
  • Sap van 1/2 limoen
  • 1/2 tl. Nootmuskaat
  • 6 el. Paneermeel
  • 15 cl. Melk
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • 10 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 1 ei
  • Bakje koud water

Meng de ingrediënten goed door elkaar, laat een uur afgedekt in de koelkast staan. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Snij de plakjes bladerdeeg doormidden. Stop het gehakt in een spuitzak en spuit een streep gehakt van ongeveer 1,5 cm op het bladerdeeg. Bevochtig het bladerdeeg boven het gehakt, en rol het dan van onderaf op. Druk met een vork de bladerdeeg plakjes op elkaar. Zet de oven op 175 graden, hete lucht. Leg de gevulde bladerdeeg rolletjes op een bakplaat met bakpapier. Kluts een ei los met een paar druppels water en bestrijk de broodjes ermee. Bak ze af in ongeveer 15 minuten. Als het broodje stevig aanvoelt en mooi goudkleurig is, zijn ze klaar.

(Als alternatief kun je ook gehakt van hert of ree nemen, vraag de poelier of hij het voor je kan draaien. Voeg dan extra 1/2 el. Speculaaskruiden toe)

Voor de knolselderij:

  • 1/4 knolselderij
  • 1/2 ltr. Slagroom
  • 1 blaadje gelatine
  • Gerookte olijfolie
  • Mespuntje gemalen anijszaad
  • Peper en zout

Snij de knolselderij in blokjes van 2 cm. Stoom 10 minuten in de oven of in een pan heet water en een vergiet. Zorg dat de knolselderij het water niet raakt. Leg de knolselderij in de room en verwarm op een matig vuur voor minimaal 2 uur. Niet laten koken, de warme room moet de smaak uit de knolselderij trekken. Leg het velletje gelatine te weken in koud water. Als het velletje slap is geworden, knijpen we het uit en leggen het in de hete room. Roer de gelatine er goed door. Draai dan met een staafmixer de knolselderij door de room. Breng op smaak met gerookte olijfolie, anijszaad en peper en zout. Laat afkoelen. Serveer koud bij het gerecht. Het kan ook weer verwarmd worden, maar laat niet meer koken.

(Als je zelf rookt, kun je de gestoomde knolselderij koud roken. Gebruik beukenmot, en laat 3 uur in de koude rook staan, hussel af en toe door. Je hebt dan geen gerookte olijfolie nodig)

Serveer de broodjes met de knolselderij mousse, gekookte spruitjes en gebakken aardappelen.

Schenk er een glas Neropasso erbij op 18 graden.

Prettige feestdagen!

Download PDF

Ook onze NIEUWSBRIEF ontvangen?


Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden
© 2024 Wijnhuis Rhoon